sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kasvimaan kasvit ja yrtit - mausteminttu, sitruunamelissa, timjami, mäkimeirami eli oregano, basilika, laventeli, persilja, salaatti, silpoydinherne, ruohosipuli ja herneenversot

Päivitän kuvia ja tekstiä myöhemminkin, kun kylvöt ja kasvut ovat meneillään.
Päivitetty 27.9.2014

Siemenien istuttamisesta kirjoitinkin maaliskuussa. Tänään kirjoitan muuta tarpeellista tulevan kasvimaani kasvien hoidosta.
Lisää tietoa:
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/03/puutarhasuunnitelmaa-kesalle-siemenista.html


Yrtit

Yrteille (esim. basilika ja laventeli sekä persilja) annetaan vettä ja välillä annetaan kuivahtaa, muttei kuivua. Kastellaan, kun mullan pinta on kuiva. Ylhäältä päin kannattaa kastella vain suihkepullolla. Valoa 5-6 tuntia päivässä. Itämisaikana yrtit eivät tarvitse valoa. Itämisen jälkeen muovikelmu poistetaan ja taimet nostetaan valoon. Kuivattavat versot on hyvä leikata ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan (pätee myös muihin yrtteihin).
Basilikan, laventelin, persiljan ja muiden yrttien kasvatus, lisää tietoa:
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/yrttien-kasvatus/0218010-76876
http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/abc/aloitte.html
http://ruoka.fi/ruokajutut/yrttiopas


Yrttejä toukokuun viimeisenä päivänä. 2014. 

Yrttejä elokuun puolivälissä. 2014. 



Mausteminttu

Toukokuun puolenvälin jälkeen istutettu ruukkuun. Kasvata puolivarjossa. Kostea, multava ja ravineikas kasvualusta. Mintunversoja voi kerätä pitkin kesää. Pääsato korjataan ennen kukintaa. Käytä salaatteihin ja jälkiruokiin.
Lisää tietoa: http://ruoka.fi/ruokajutut/yrttiopas/minttu

Mausteminttu yrttipuutarhassa. 2014. 



Sitruunamelissa, monivuotinen

Toukokuun puolenvälin jälkeen istutettu ruukkuun. Kasvupaikka lämmin, aurinkoinen, kosteahko runsasravinteinen multa. Varottava liikaa märkyyttä.  Ruukkuviljelyssä sitruunamelissa tarvitsee halkaisijaltaan vähintään 18 cm olevan ruukun. Suojattava liialta kylmyydeltä harsolla. Toisena kasvuvuonna sitruunamelissa yleensä kukkii, mikä vähentää lehtisatoa. Kukkimisen jälkeen kasvi on syytä leikata alas, jotta uusien versojen kasvu pääsisi vauhtiin. Satoa korjataan ennen kukintaa. Ensimmäisen vuoden kasvit elo-syyskuussa ja talvehtineille kaksi satoa antaville kasvustoille heinäkuun alussa ja elokuun lopussa. Sitruunamelissan tuoreet lehdet tummuvat helposti niitä kosketeltaessa ja kasaan painettaessa, joten korjuu on tehtävä varoen. Kun kasveihin jättää n. 10 cm:n pituisen sängen, hyvin talvehtineesta kasvustosta on mahdollista saada vielä toinenkin sato. Jos haluaa kasvuston talvehtivan, on syytä tehdä sadonkorjuu elokuun puoliväliin mennessä ja jättää versoihin 15 cm:n sänki ja 2-3 lehtiparia. Sopii niihin ruokiin, joihin sitruunaakin käytetään. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.yrttitarha.fi/kanta/sitruunamelissa/viljelytekniikka.html

Sitruunamelissa yrttipuutarhassa, hyvää :) 2014. 



Timjami, monivuotinen

Istutin ulos ruukkuun toukokuussa. Aurinkoinen paikka ja kalkittu hiekkapitoinen keskiravinteinen multa ovat sopivia. Korkeus 10-20cm. Timjami sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon kuten oreganokin, käytä versojen kärkiä. Kokeile timjamia porkkanaan ja kaaliin sekä salaattiin. Yrttiteessä timjami torjuu flunssaa. Samassa kuvassa oreganon kanssa alempana. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.kotijakeittio.fi/puutarha/yrttien-kasvatus-ja-k%C3%A4ytt%C3%B6

Timjami, elokuu. 2014. 



Mäkimeirami eli Oregano

Oreganoa laitoin sekä kasvimaalaatikkoon, että ruukkuun. Oregano on aurinkoisen, kalkitun, melko ravinteikkaan eikä liian märän kasvupaikan yrtti. Kasvaa ruukussa tai avomaalla. Oreganoa voi kasvattaa siemenistä, pistokkaista ja/tai jakamalla taimia. Istutus avomaalle tai ruukkuihin toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Voi kasvattaa sisälläkin. Meiramit risteytyvät helposti ja puutarhassa muuttavat makuaan yllättävästi. Meiramit ovat hyviä perhoskasveja. Korkeus 20-60cm.  Lisää kypsään ruokaan, ettei oregano kitkeröidy. Oregano sopii pitsaan, salaattiin, keittoihin, kaali-, kesäkurpitsa-, herne-, muna- ja juustoruokiin. Kuivata lehtiä leikkaamalla satoa pitkin kesää. Kukkii heinä-elokuussa ja kukat ovat myös maukkaita. Sopii yrttiöljyn valmistukseen. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.kotijakeittio.fi/puutarha/yrttien-kasvatus-ja-k%C3%A4ytt%C3%B6

Timjami vasemmalla, oregano oikealla yrttipuutarhassa. 2014.

Oregano kukassa kasvimaalla elokuun puolivälissä. 2014. 



Rakuuna, monivuotinen

Toukokuun puolenvälin jälkeen istutettu kasvimaalaatikkoon. Rotevakasvuinen aurinkoisen ja lämpimän paikan yrtti. Kasvaa ruukussa tai avomaalla tuoreessa, runsasravinteisessa mullassa. Sopiva pH on 6,2. Ravinnelisäyksenä voi käyttää juuristolle lisättyä ruohonleikkuujätettä. Varsinainen sadonkorjuu tapahtuu heinä-elokuussa, mutta kasveista voi nyppiä lehtiä käyttöön kevätkesästä alkaen. Istutusvuonna korjataan yksi sato elokuussa ennen kukintaa ja syyshalloja. Korkeus 100-150cm. Sopii munaruokiin, mausteöljyihin ja yrttivoihin. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.yrttitarha.fi/kanta/rakuuna/viljelytekniikka.html

Rakuuna kasvimaalaatikossa. 2014. 



Basilika

Hallanarka, tarvitsee tuulettoman ja aurinkoisen paikan. Yritykseni kasvattaa siemenestä epäonnistui. Olin kastellut aivan liikaa. Ostin basilikan valmiiksi ruukussa. Kastella täytyy enemmän kuin muita yrttejä. Suojeltava, jos lämpötila laskee viiteen asteeseen tai alemmas. Basilikan satoa poimitaan keräämällä isoimpia lehti ja leikkaamalla latvoja sekä sivuversoja. Näin basilika saadaan tekemään uusia haaroja, eikä se kuki liian aikaisin.
Lisää tietoa: http://www.kotijakeittio.fi/puutarha/yrttien-kasvatus-ja-käyttö

Basilika tarvitsee suojausta alle viiden asteen lämpötilalta. 2014. 



Laventeli, monivuotinen

Kukkii siniviolettinä koko kesän. Aurinkoinen paikka ja kalkittu maaperä. Laventelilla on laaja juuristo. Kasvusto uusitaan 4-5 vuoden välein. Tarvitsee kosteutta. Ihana tuoksu. Minulla on kaksi laventelia, joista toinen on kasvimaalaatikossa ja toinen yrttipuutarhassa ruukussa. Taivasalla kasvanut laventeli kukki elokuussa toista kertaa kauniina. Laventelista käytetään kukkaverso, joka leikataan kuivatettavaksi, kun tähkä on puoliksi auki. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.plantagen.fi/puutarhavinkit/tuote/nain_onnistut_laventeli1/

Laventeli kasvimaalaatikossa. 2014. 



Ruohosipuli, monivuotinen

Ostin ruohosipulin ruukussa, toisin kuin muut, joita koitan kasvattaa siemenistä. Ruohosipuli kasvaa tavallisessa mullassa puolivarjossa. Maaperä ei saa olla liian kostea, etteivät juuret mädänny. Kellastuneet lehdet ovat merkki veden tai ravinteiden puutteesta. Monivuotisena kasvina tarvitsee voimakkaan lannoituksen keväisin. Keväisin typpeä, muuten kalkkilannoitus esim. puuntuhkalla. Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia, tai se pitää leikata alas asti, jotta uusien versojen kasvu taas alkaa. Satoa saadaan, kun leikataan 3-4 kertaa kesän aikana. Kasvuston on oltava 15cm:n pituista ja on jätettävä muutaman sentin sänki.  Kasvustot voisi uusia kolmen vuoden välein. Ruohosipulin tulisi olla 15cm etäisyydellä muista kasveista. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.yrttitarha.fi/kanta/ruohosipuli/viljelytekniikka.html

Ruohosipuli odottaa istuttamista. 2014. 

Ensimmäisessä kasvimaalaaatikossa ovat ruohosipuli,
oregano, laventeli, mesimarja, rakuuna ja mansikka. 2014. 

Kasvimaalaatikossa on runsas kasvu elokuun puolivälissä. 2014. 



Lehtisalaatti

Satoa korjataan vähitellen ja kasvattaa voidaan pitkin kesää. pH 6,5-7,0.
Lisää tietoa: 
http://www.hyotykasviyhdistys.fi/tuote&kasvilajinid=81



Sileälehtinen persilja

Kosteutta pidättävän multavan maan kasvi. Siemenet itävät hitaasti. Vaatii latvomista. Sadonkorjuun aika on silloin, kun kasvit ovat 10-20cm pituisia. Sadosta osan voi jättää talvehtimaan ja käytettäväksi keväällä. Persilja ei ole hallanarka. Sopiva pH on 5,8-6,6. Suosittelen.
Lisää tietoa: 
http://www.yrttitarha.fi/kanta/persilja/viljelytekniikka.html



Silpoydinherne

Viihtyy savipitoisessa ja kuohkeassa maassa aurinkoisella kasvupaikalla. Herneen juurinystyröissä elävät bakteerit sitovat maahan typpeä. Hyvin kalkittu ja hivenainepitoinen maa edistää bakteerien toimintaa. Herneelle valitaan lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Herne itää lämpimässä, maan lämpötilan tulisi olla vähintään 10 astetta. Liota siemenet yön yli ja kylvä kosteaan maahan noin 2–3 senttimetrin syvyyteen 4–5 cm:n välein. Sopiva maan pH on 6–7. Sopiva riviväli on noin 40 cm. Yhdestä 25 gramman annospussista riittää siemeniä noin 1–2 rivimetrille. Kylvä korkeat lajikkeet paririviin, jossa riviväli on noin 15 cm. Myöhemmin taimet on helppo tukea rivien väliin laitetulla kanaverkolla tai tukikepeillä. Kastele etenkin kukinnan aikaan.

Noin 5–10 cm:n pituiset taimet mullataan kevyesti ja tuetaan. Runsaasti kärhiä kasvattavat lajikkeet saattavat selvitä ilman tukea. Hernemaalle voi lisätä kompostia, ja riviväleihin lisätty ruohokate pitää alustan kosteana. Satokautta voi pidentää uusimalla kylvöksiä. Tuholaisia torjutaan aikaisella kylvöllä, riittävällä kastelulla ja harson käytöllä. Silpoydinherneen palot poimitaan pulleina ja täyteläisinä. Paras maku herneissä on, kun ne eivät ole ylipulleita ja kypsiä.  Herneet ovat maukkaimmillaan heti poimimisen jälkeen. Sadon korjaamisen jälkeen herneen varret voi silputa ja jättää maahan lisäämään maan typpipitoisuutta. Suosittelen.
Lisää tietoa:
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/herneen-kasvatus/0218010-76579

Silpoydinherne vasemmalla, persilja ja lehtisalaatti seuraavina, heinäkuun loppupuoli. 2014.

Salaatti, persilja ja silpoydinherne toukokuun lopussa. 2014.

Salaatti, persilja ja silpoydinherne juhannuksena. 2014.

Salaatti, persilja ja silpoydinherne elokuun puolivälissä. 2014.


Kasvimaalaatikot 


Kasvimaalaatikot kesäkuussa juhannuksena. 2014. 

Kasvimaalaatikot, heinäkuun puoliväli. 2014.

Kasvimaalaatikot elokuun puolivälissä. 2014. 



Herneenversot 

Laitoin ensimmäiset sokeriherneet kasvamaan kesäkuussa. Herneitä liotetaan lämpimässä vedessä 1 vrk ja laitetaan kosteaan multaan kolmen sentin syvyyteen. Kylvös pidetään kosteana, muttei liian märkänä. Aluksi voi pitää muovikelmun ilmastointirei-illä kylvöksen päällä, kunnes herneet itävät. Juuri sokeriherneestä kasvatetaan herneenversoja syötäväksi tuoreena tai lisättynä lämpimiin ruokiin. Kasvatusaika on kaksi viikkoa. Versot maistuvat herneeltä. Suosittelen.
Lisää tietoa:
http://ruoka.fi/ruokajutut/yrttiopas/herneenverso

Sokeriherneen verso heinäkuussa sisällä. 2014. 



Basilika, Ocimum basilicium magic mountain

Syksyn istutuksina hankin basilikan, jota pidän sisällä kylminä päivinä. Tämä on poikkeuksellisesti monivuotinen basilika. Basilika tarvitsee lämpöä. + 6 astetta on sille jo kylmää. Ostin loppukesäksi tuoksun ja erilaisen värin vuoksi ja pidän ruukussa ulkona. Googletin ja kuvahaun perusteella löysin ehkä oikean nimen ja hoito-ohjetta. Basilikasta ei kannata poimia yksittäisiä lehti, vaan leikata pidempi pätkä jättäen muutama lehtipari jäljelle. Näin basilika lähtee kasvattamaan uutta vartta jäljelle jääneestä lehtiparin hangasta. Kukat ovat tumman lilat, lehdissäkin on tumman violettiä väriä. Ruukun halkaisija 30 cm. Korkeus 40-60 cm.
Lisää tietoa:
http://www.hallnas.nu/sk.php

Monivuotinen (toivottavasti) basilika syyskuussa. 2014. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.