sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Marjat ja pensaat - mansikka-amppeli, mesimarja, mansikka, mustaherukka, marja-aronia, pensasmustikka ja pensaspuolukka

Sain viime vuoden toivekasvit puutarhaan, jes :)

Mansikka-amppeli

Toukokuussa puolenvälin jälkeen ostin mansikka-amppelin. Se sopii aurinkoon, kastelusta ja ravinteista täytyy pitää huoli. Ei saa pitää silti liian märkänä multaa. Marjoja saa kesä-elokuussa. Säilyy talven yli esim. kellarissa. Itse laitoin kasvimaalaatikkoon. Suojattava hallalta harsolla.

Mansikkaa amppelissa. 2014.



Mesimarja, monivuotinen

Lisäsin kasvimaalaatikkoon toukokuun puolenvälin jälkeen omassa ruukussaan. Hennon vaaleanpunaiset kukat. Kasvatetaan rodomullassa puolivarjossa mielellään. Sopii sekä ruukkuun että avomaalle. Kasvaa 10-25cm korkeaksi. Hyöteis- ja itsepölytteinen. Kannattaa käyttää kahta lajiketta pölytyksen varmistamiseksi. Vain vähän lannoitetta ja lannoittamisessa käytettävä hitaasti vapautuvaa typpeä, kuten luonnonlannoitteissa. Liikaa typensaantia varottava. Suojattava harsolla kevään kylmiltä. Marjat kypsyvät 5-6 viikon kuluttua kukinnasta, heinäkuun lopulla. Marjat eivät säily kauaa poiminnan jälkeen. Aromikas.
Lisää tietoa: http://www.viherrinki.fi/2012/06/mesimarjan-viljely-kotipuutarhassa/

Mesimarja kasvimaalaatikossa ja omassa ruukussaan. 2014. 



Mansikka (Kulkuri)

Mansikkaa varten kastelin mullan kasvimaalatikossa ja sekoittelin sekaan hiekkapitoisempaa multaa. Mansikan istutusohjeissa oikaisin sen verran, että istutus- ja rivivälit taisivat jäädä pieniksi! Mutta kun ne mansikan taimetkin näyttivät niin pieniltä. Istutussyvyys maanpinnan tasolle taisi onnistua, vaikka tarpeeksi syvä istutuskuoppa jäi vajaaksi. Mansikoilla pitäisi olla 30cm oikeaa kasvualustaa alla. Kastelun jälkeen laitoin taimien väleihin katetta suojaamaan kosteuden haihtumiselta ja rikkaruohoilta. Yöksi vedin harson päälle. Kasvupaikalla aurinkoa riittää, tuulensuojasta en nyt niin tiedä. Sateen jälkeen veden pitää päästä pois. Multa hietavaa, maaperän pH 6-6,5. Vähätyppinen lannoite, eikä liikaa lannoitteita, jottei lehdistö kasva marjojen kustannuksella.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/mansikan-istutus

Mansikkaa kasvimaalaatikossa. 2014. 



Mustaherukka (Mustaherukka Öjebyn)

Mustaherukalle koitin kaivaa 50cmX50cm istutuskuopan. Taimi on vielä pieni, koitin hahmottaa tarpeeksi isoa aluetta sen ympärille. Pensaan kasvaessa oksat tarvitsevat tuen, jotteivat marjat makaa maassa. Multaa kastelin reilusti, samoin juuripaakkua ja laitoin juurikohdan lähes maanpinnan tasalle. Istutusalueelle lisäsin ruskeaa koristekuorikatetta. Kasvun pitäisi onnistua herukoista helpoiten mustaherukalla. Aurinkoinen paikka ainakin tuli. Kasvualustan tulee olla runsasmultainen, hikevä ja läpäisevä. Multa kalkittua, jonka pH on 6–6,5. Tärkeä vinkki kasteluun: Istutuksen jälkeen taimelle annetaan kuivana kautena suunnilleen 20 litraa vettä kerran viikossa, kunnes pensas on juurtunut ja kasvaa kunnolla. Kasvualustan täytyy kastua koko juuriston syvyydeltä.
Koko: leveys 2-2,5m. Marjat kypsyvät heinä-elokuussa.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/herukoiden-ja-karviaisen-istutus

Mustaherukka istutettuna. 2014.

Mustaherukassa on marjoja ensimmäisenä vuotena juhannuksena. 2014. 

Mustaherukka kesäkuun lopussa. 2014. 

Mustaherukan muutamat marjatertut kypsyivät heinäkuun lopussa. 2014. 



Marja-aronia (Marja-aronia Viking) 

Marja-aronian sijoitin kasvimaalaatikoiden väliin. Toivottavasti ei mennyt liian ahtaalle, leveyttä tilassa on metri. Marja-aronialla on vaatimattomat tarpeet, istutuskuopan tein samaan tapaan, kuin mustaherukallakin. Syvyyttä n. 50cm, halkaisija 50cm. Kastelin mullan ja juuripaakun. Istutussyvyys tuli lähelle maanpinnan tasoa. Koristekuorikatetta suojaksi mullan päälle. Paras kasvupaikka on tuore, läpäisevä multamaa auringossa. Pensas on täysin itsepölytteinen. pH 5,5-6,5. Marjat kypsyvät loppusyksystä.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/marja-aronia-2

Marja-aronia istutettuna. 2014.

Marja-aronia heinäkuussa. 2014.

Marja-aronia kukassa kesäkuussa. 2015. 



Pensasmustikka (Pensasmustikka Aino) 

Pensasmustikalle oli vaikea valita paikkaa. Paikan valintaan vaikuttaa myös se, että kannattaisi olla tila toisellekin pensasmustikalle, toista lajiketta, sillä ristipölytys kasvattaa muuten itsepölyttävän pensasmustikan satoa 20%. Toki edellisillekin marjapensaille olisi voinut suunnitella kokonaisuuden eri tavalla, jos olisin tiennyt hankkivani marjoja. Pensasmustikka tulee suojata pupuja vastaan, tiheää verkkoa siis hankintalistalle. Mustikalle tulee rhodomultaa, ja kastella sitä saa.   Kasvupaikka aurinkoinen, mutta kostea maaperä. Maaperä saa olla hapahko, pH alle 5,5. Koko: korkeus 70cm, leveys 100cm. Marjat kypsyvät elokuussa.
Lisää tietoa: 
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/kasviopas-pensasmustikka/0218010-81033
POISTETTU kasvi, myyty.

Pensasmustikka istutettuna. Yöpakkasia vielä tulee, joten laitan yöksi harsoa päälle. 2014.

Pensasmustikka suojaverkon sisällä kesäkuun lopussa. 2014. 



Pensaspuolukka Red Candy

Istutin syyskuussa etupihalle kivikkopenkkiin. Pensaspuolukka Red Candy on runsaasti kukkiva ja marjova puolukkalajike, sopii myös ruukkuun. Tarvitsee valoisan kasvupaikan, kuivahkossa hiekkamaassa tai turvepitoisen maan. Ikivihreä marjova maanpeitekasvi metsätonteilla, menestyy koko maassa.
Lisää tietoa:
https://www.agrimarket.fi/Piha_ja_Puutarha/pihan-kasvit/marjat/pensaspuolukka-red-candy/


Pensaspuolukka istutuksen jälkeen syyskuussa. 2014.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.